‘'ZEYTİN ve ZEYTİNYAĞI ÜRETİCİLERİNİN: İDAM FERMANI GERİ ÇEKİN!''

‘

CHP Kurmayları kapı kapı dolaşıp, Meclise getirilmek istenen Zeytin üreticisinin idam fermanı anlamına gelen yasa tasarının geri çekilmesi için kamu oyu oluşturuyor.

CHP vekilleri ile Belediye Başkanları Düzler’de bir araya geldikleri Zeytin üreticilerine, zeytin alanlarının talana açılması girişimlerine tepki gösterdiler. Erdek-Düzler ’de yapılan toplantıda, kamuoyunda AKP`nin zeytin alanlarını talana açacak kanunu tasarısının geri çekilmesi istendi.

Zeytinciliğin idam fermanını vermek isteyen AKP Hükümeti`nin hazırladığı Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılatılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Salı günü TBMM ilgili komisyonlarda görüşülerek meclise getirilecek olması Zeytin diyarları ve üreticileri ayağa kaldırdı.

 Bir süredir Hükümetin gündeminde olan zeytin alanlarının talana açılması hakkındaki 6’ıcı olan bu girişim ile ilgili olarak Balıkesir`in Erdek-Edremit ilçesinde ortak bir değerlendirme toplantısında, Zeytin üreticisinin idamı anlamındaki tasarının geri çekilmesi hakkında gerekirse eylem karar alındı.

 Toplantıda, yapılması muhtemel değişikliğin zeytinin ürününün ve üreticisinin idam fermanı olacağı ifade edilerek, tasarının geri çekilmesi istendi.

Edremit’ten sonra Erdek’teki toplantıya, zeytin ve zeytinyağı üreticileri, yanı sıra CHP Balıkesir  Milletvekilleri Namık Havutça, Haluk Ahmet Gümüş, CHP Erdek ve Bandırma  İlçe Başkanları, Belediye Başkanları yanı sıra bölgede bulunan zeytin üreticileri katıldı.

Havutça: Yırtın Atın Bu Fermanı

Toplantıda, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça tasarının kanunlaşması halinde bölgenin en önemli geçim kaynağı olan zeytinciliğe büyük bir darbe vurulacağını söyledi. Değişikliğin yürürlüğe girmesi halinde zaten giderek değer kaybeden zeytin ve zeytinyağı sektörünün idam fermanı olacağına dikkat çeken Havutça, “Bu tasarıyı yırtın atın! Zeytin alanlarının madenciliğe ve enerji yatırımlarına açılması zeytinciliğin idam fermanı olacak. Bu fermana karşı çıkmak ve yırtıp atmak hepimizin görevidir” dedi.

Sonuç Bildirgesi: Tasarıyı Geri Çekin

Toplantı sonunda imza altına alınan sonuç bildirgesinde şu açıklamaya yer verildi: "Biz geçimini zeytincilikten sağlayan, doğasını koruma endişesi taşıyan aşağıda imzaları bulunan kurum temsilcileri ve kişiler, 16.06.2014 tarihinde TBMM Başkanlığı’na hükümet tarafından gönderilen Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkındaki 3573 sayılı Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı`nı tanımıyoruz. İlgili kanun altı kez değiştirilmek üzere TBMM gündemine gelmişse de her defasında oy birliği ile reddedilmiştir. Buna rağmen ısrarla bir kez daha gündeme getirilmesini maksatlı görerek uygun bulmuyoruz. Kaldı ki zeytincilik yasasının değiştirilmesi Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bu nedenle teklifin geri çekilmesini geçimini zeytincilikten sağlayan on milyon yurttaş adına talep ediyoruz." Dendi.



  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı